Založ si blog

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky

V Českej republike sa dňa 26.10.2013 konali predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky.  Oficiálnym víťazom predčasných volieb v Českej republike sa stala strana ČSSD s20,45 % hlasov. Získala však najmenej hlasov posledných dvadsať rokov. Za skutočného a prekvapivého víťaza v skutočnosti považujeme politickú stranu ANO, ktorá získala 18,65 % hlasov na čele s miliardárom Andrejom Babišom. Prekvapením bolo aj tretie miesto KSČM s 14,91 % hlasov. Z pravicových strán najlepšie skončila TOP 09 Karola Schwarzenberga, ktorú podporilo 11,99 % voličov. Do snemovne sa dostali aj ďalšie tri strany, ktoré sa stabilne držali nad hranicou zvoliteľnosti, no nasledujú s odstupom: Občianska demokratická strana (ODS) so ziskom 7,72 % hlasov, Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru s 6,88 % hlasov a ľudovci z KDU-ČSL s 6,78 % hlasov. Ostatné kandidujúce strany, vrátane „zemanovcov“, sa do parlamentu nedostali.

            Hoci socialisti v parlamentných voľbách zvíťazili, sú si vedomí, že na veľké oslavy nemajú veľký dôvod. Dôkazom toho bola aj pomerne zlá nálada v štábe sociálnych demokratov. Jej cieľom bolo získať minimálne 25 % hlasov. Zisk bol nakoniec najhorší v dejinách samostatnej Českej republiky. Eufória však panovala v štábe Babišovho ANO. Medzi prvými socialistami z ČSSD a druhým hnutím Andreja Babiša bol totiž rozdiel iba dvoch percent.

            Na základe volebných výsledkov znie otázka – kto vytvorí koalíciu? Zostavenie vlády nebude jednoduché. Akékoľvek kombinácie, ktoré lídri strán pripúšťajú, nedávajú šancu na vytvorenie väčšinovej vlády. Do vlády chcú ísť iba ČSSD a komunisti. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka však odmieta zostaviť vládu s TOP 09 a s ODS. S komunistami však stále nebudú mať väčšinu 101 hlasov. KSČM sa do vlády tlačí, s nimi však nechce ísť nikto. Dokonca ani sociálni demokrati nepovedali, že s nimi rátajú. TOP 09 nepôjde do vlády s komunistami a ani so sociálnymi demokratmi, o ANO sa Schwarzenberg vyjadril s dešpektom. Úsvit nevstúpi do vlády, ale podporí kohokoľvek, kto mu pomôže odhlasovať jeho zákony. S ODS nechce vládnuť nikto. Preto najpravdepodobnejšou koalíciou je ČSSD, ANO a KDÚ-ČSL s približne 111 poslancami.

Ľubica Gogová, študentka politológie, Trenčín

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky

15.11.2013

V Českej republike sa dňa 26.10.2013 konali predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky. Oficiálnym víťazom predčasných volieb v Českej republike sa stala strana ČSSD s20,45 % hlasov. Získala však najmenej hlasov posledných dvadsať rokov. Za skutočného a prekvapivého víťaza v skutočnosti považujeme politickú stranu ANO, ktorá [...]

15.11.2013

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky V Českej republike sa dňa 26.10.2013 konali predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky. Oficiálnym víťazom predčasných volieb v Českej republike sa stala strana ČSSD s20,45 % hlasov. Získala však najmenej hlasov posledných dvadsať rokov. Za skutočného a prekvapivého víťaza v skutočnosti [...]

15.11.2013

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky V Českej republike sa dňa 26.10.2013 konali predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Českej republiky. Oficiálnym víťazom predčasných volieb v Českej republike sa stala strana ČSSD s20,45 % hlasov. Získala však najmenej hlasov posledných dvadsať rokov. Za skutočného a prekvapivého víťaza v skutočnosti [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3056x
Priemerná čítanosť článkov: 764x

Autor blogu

Kategórie

Archív